Hogy, legyen meg a heti adag

Égéstér követ(el)ő

Márton és Micike az autószerelő műhelyben

2016. szeptember 19. - Magyar Péter 87

Kellemes esti olvasmány gyanánt kezembe vettem Winkler egyik könyvét, a Márton és Micike az autószerelő műhelyben című gyerekeknek szánt képes mesekönyvet.

Gyermekem ugyan még nincs de a feleségemnek annyiszor elmondtam, hogy ha fiam lesz, megveszem mindkét Winkleres mesekönyvet és abból fogok neki olvasni elalvás előtt, hogy egy nap egy szatyrot nyomott a kezembe, amiben ott lapult mindkét kemény fedeles könyvecske. Azóta csak ott porosodott a polcon, amikor volt egy kis szabad időm, sosem jutott eszembe levenni. Mostanáig!

855727_5.jpg

A kemény fedeles, kb. 20x20 cm képeskönyv illusztrációit Baranyai (b) András készítette. Az egyik égéstérben esik is róla szó, majd eljutunk egyszer oda is. A könyv borítóján egy Polski Fiat 126 motorja látható, első ránézésre, részletesnek tűnő kidolgozással. Feltételezhetjük, hogy nem fejből dolgozott a művész, a google képkeresőbe beírva a "polski motor" kulcsszót, az ötödik találaton megakadhat a szemünk. (Ha valakinek nem ez a kép az ötödik találat, az az egyéni keresési szokások által átalakított találati listából fakad.)

p031010_17_01.JPG

A motor helyzete, és a mellette fekvő alkatrészek, a szelepfedél és a kipufogó, minden kétséget kizáróan bizonyítják, hogy ez bizony erről a képről készült másolat. Ha közelebbről megnézzük az illusztrációt, láthatjuk, hogy valami nem stimmel. A kipufogócső formája csak közelít az eredetihez, messze nem olyan éles szögben hajlik mint a képen. Ha megnézzük az eredetit, látható, hogy csak a fénykép hatás miatt látszik úgy mintha éles szögben hajlana. A szelephimbák, a rotor, és az AC alapja is hiányzik, van azonban egy oda nem illő elem a kipufogó előtt a földön. Talán egy olajteknő, de hisz az rajta van a motoron. Ha megnézzük az eredeti képet, azon a termosztátfedél hever a földön, ezt keverhette össze András egy olajteknővel.

Egyébként nagyon jó rajz, az előző pér mondatot, afféle "díszléctrollkodás" gyanánt írtam le. Aki szedett már szét kispolszki motort, annak kedves lehet egy ilyen rajz.

Vicces látni, hogyan dolgozik egy illusztrátor, szerintem ez a borító kicsit betekintést enged ebbe a munkába. Ha olyat kell rajzolni, amiről nem tudod micsoda, használd a google képkeresőt. Csodálatos!

A történet kicsit gagyi, és itt-ott hiányos, de egy néhány éves gyereknek maximálisan elég. Ez az a fajta mese, amiben a kicsik sokadszori hallgatás után is fedezhetnek fel olyan szavakat, amik hallatán joggal jut majd eszükbe, hogy "apa! mi az a hegesztő?" vagy a képeket nézegetve, órákig kérdezgethetik, hogy "ez mi? ez mi?".

Talán felmerülhet bennünk az is, hogy ezt bárki megírhatta volna, annyira egyszerű. Mégsem tette senki! A 2000 Ft-os vételárat pedig ne sajnáljuk érte, annyit simán megér!

A bejegyzés trackback címe:

https://egesterkoveto.blog.hu/api/trackback/id/tr4511729641

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása